Et levende landskap med en helhetlig forvaltning.

Vi jobber målrettet for å berike det biologiske mangfoldet i landskapet. Mange arter er knyttet til et åpent landskap med enger og beite. Dette skaper viktige biotoper for mange planter, insekter og fugler. Det er fortsatt noen raviner igjen i Såkroken, og dette er den viktigste beiteressursen vi har. Uten beitedyr vil ravinene gro igjen med krattskog.

Hvorfor er ravinene viktige?

Gjenværende ravinedaler og ravinedalsystemer har betydning både knyttet til biologisk og geologisk mangfold og som viktige landskapselementer særlig knyttet til kulturlandskapet. Særlig større raviner og ravinesystemer med intakte erosjonsprosesser har høy biologisk og geologisk verdi. Fordi ravinedaler er dannet gjennom langsomme og storskala naturlige prosesser, er det en landform som er umulig å gjenskape kunstig. Det betyr at dersom et ravinesystem ødelegges, så er det tapt for alltid.

Ravinenes status på den norske Rødlista

Raviner utgravd i leire er en internasjonalt sjelden naturtype. Fordi ravinedaler har opplevd en betydelig nedgang i forekomst de siste 50 årene ble den rødlista som naturtype i 2011 og gitt kategorien sårbar (VU). Naturtypen regnes således som truet.

Hva truer ravinene?

Nedgangen skyldes i hovedsak at mye av landskapet under den marine grense er blitt benyttet til jordbruksmark og har i den forbindelse blitt utsatt for nye driftsmetoder og bakkeplanering i landbruket. I tillegg til bakkeplanering er skredsikring og igjenfylling med overskuddsmasser blitt nye trusler de senere årene. Det er videre områder av den leirholdige jorda i kommunens raviner som i lengre tid er blitt utnyttet til byggemateriale i forbindelse med næringsliv. Ikke planert areal av ravinedalene har i stor grad blitt brukt til beitemark og hagemark. En del av ravinelandskapet er også tilplantet med gran.

Naturtypen står i fare for å forsvinne fra norsk natur og risikoen for at naturtypen forsvinner fra Norge i løpet av de kommende 50 år er svært høy.